Süsünk főzünk sok finomságot
Legjobb receptek egy helyen

MENÜ

EGY SZELET NEM ELÉG/CLIO /Ennek a tésztának az a különlegessége, hogy nem kell hozzá liszt, helyette sok tojás kell/ Tésztához: 12 DB tojás 28 dkg dió 28 dkg cukor 2 evőkanál zsemlemorzsa 1-2 evőkanál kakaó egy kis fahéj esetleg egy kis rum Töltelék: 4 kanál lisztet 1/2 liter tejjel sűrűre felfőzöm. 25 dkg vajat ízlés szerint porcukorral habosra keverjük. A két krémet összekeverjük, és ezzel töltjük meg a tésztát, valamint a tetejére is ezt teszünk.

 

EGYSZERŰ KIFLI – HALAWA (svéd recept) 5 dkg élesztő 5 dkg margarin vagy vaj de jobb a sütőmargarin 5 dl tej 1 tk só 1 ek cukor 12-13 dl simaliszt 1 tojás A margarint felmelegítem, bele a tejet és összekeverem az élesztővel, cukorral és a sóval. Összedolgozom a liszttel szép egyenletesre és hagyom 30 percet pihenni, nem huzatos helyen. Közben beindítom a sütőt, 225 fokra teszem alul-felül. Aztán mikor megvan a kelesztés, akkor csinálok a tésztából 3 labdácskát, kiszakítom, és kinyújtom kerekre, mint egy pizzát és négyfelé vágom, mint egy tortát és a szélesebb felénél befelé hajtogatom kifli alakúra. Egy pizzából lesz 4 db, lehet kisebbeket is csinálni, de akkor oda kell figyelni a sütésnél. Sütőlapra teszem, megkenem tojással, kicsit pihentetem és megsütöm. Ennyi az egész, nálunk nagyon szeretik, egyszerű és nagyon finom.

 

EGYSZERŰ SAJTOS RÚD Hv. a tésztához: kb. 40 darabhoz (1 nagy tepsi): 12 dkg liszt, 84g lágy Ráma, 2 ek. víz, fél ek. ecet, fél kk. só; egyéb hv.: tojásfehérje, pirospaprika, reszelt sajt A tészta hozzávalóit jól össze kell gyúrni, majd 30 percig hűtőben pihentetni. Lisztezett deszkán vékonyra (kb. 3 mm) nyújtom, majd felvágom csíkokra (kb. 1x5 cm), és sütőpapíros tepsibe helyezem. A tetejét pirospaprikás tojásfehérjével megkenem, sajttal megszórom. 200 fokon 15-20 percig sütöm. Önmagában vagy mártogatóssal kínálom

 

ELZÁSZI ALMATORTA/RIJSWIJK Hozzávalók: A tésztához: 150 g liszt, 1/2 csomag sütőpor, 40 g porcukor, 1 csipet só, 1 kk vaníliás cukor, 75 g túró, 2 ek tej, 3 ek búzacsíraolaj (én sima étolajjal helyettesítettem) A borításhoz: 900 g kisméretű alma, 2 ek citromlé, 100 g cukor, 3 tojás, 1/8 l tejszín (kb. 1,25 dl), 1 ek porcukor Elkészítése: A tésztának valót jól összedolgozzuk, majd fóliába csomagolva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát lisztezett munkalapon késfoknyi vékonyra nyújtjuk, s kibéleljük vele a kizsírozott tortaformát. A kiálló széleket levágjuk. Az almát meghámozzuk, négy részre vágjuk, magházát eltávolítjuk. Az almaszeleteket hosszában bevagdossuk és meglocsoljuk őket citromlével, majd egyenletesen kirakjuk velük a tésztát. A tésztát 200 fokra előmelegített sütőben, középső sínen 10 percen át elősütjük. Közben összekeverjük a cukrot, tojást, tejszínt. A keveréket az almaszeletekre öntjük, majd a további 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, meghintjük porcukorral. Extra tipp: a tojásos masszába darált diót vagy mandulát is tehetünk

 

EMELETES PUDING/HUSUMANO (8 személyre) Hozzávalók: 1 zacskó csokis pudingpor, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 1 zacskó puncsos vagy epres pudingpor, 1.5l tej, 100g cukor vagy édesítő, 50g mazsola, 50g dió, 50g cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 8-10 babapiskóta, 2dl tejszín, 20g vaníliás cukor, 1/2dl rum A zacskón található utasítás szerint (tej és cukor/édesítő hozzáadásával) elkészítjük először a vaníliás pudingot, még melegen belekeverjük a felaprózott cukrozott gyümölcsöket, a kivizezett 2l-es kuglófformába simítjuk, a formát hideg vízbe állítjuk. Elkészítjük a puncsos pudingot, még melegen belekeverjük a rumba megáztatott, lecsepegtetett mazsolát, kíméletesen a vaníliás puding tetejére öntjük, a formát ismét hideg vízbe állítjuk. Végül elkészítjük a csokis pudingot, még melegen belekeverjük a durvára vágott diót, a puncsos tetejére simítjuk, betakarjuk a babapiskótákkal, meglocsoljuk az átszűrt rummal, amibe a mazsola ázott. Alufóliával letakarjuk, hagyjuk kihűlni, majd legalább egy órára, hidegre tesszük. Tálaláskor tálra borítjuk, nagyon mutatós és finom!

 

EPER-CHARLOTTE 1 kész piskótatekercset (a forma nagyságától függően 2 is kellhet hozzá, nekem kellett hozzá 1,5) baracklekvárral megkenünk, feltekerjük, felszeleteljük. Egy tálat folpackkal kibélelünk, beletesszük sorban szorosan egymás mellé a piskótatekercs szeleteket, úgy hogy maradjon ki annyi, hogy a tetejét is be tudjam majd fedni. Ráöntöm a következő krémet: 4 doboz epres joghurtot összekeverek kb. 10-12 ek cukorral, 1 cs. tejszínhabpótló port a tasakon található leírás szerint elkészítek és hozzákeverem a joghurthoz. 1 cs. zselatint egy pici tejjel felfőzök, és a krémhez keverem. Mivel én nyáron készítettem friss epret is kockáztam bele, de szerintem az elhagyható, főleg ha gyümölcsdarabos joghurtból készíted. A krémet ráöntöd a piskótákra, folpackkal lefedve beteszed a hűtőbe. Amikor már kezd megdermedni a teteje, de még nem kemény, akkor ráteszed a maradék piskótatekercset, visszateszed a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen. Tálcára borítod, gyümölccsel vagy tejszínnel lehet díszíteni.

 

EPER-JOGHURTOS SZELET/ÉDE-SANYA Tészta: 5tojásból vizes piskótát sütni: 5tojásfehérjét 27dkg cukorral és 9evőkanál vízzel jó keményre felverni. A cukrot és vizet kis adagokban, váltakozva beletenni. Ha kemény a hab, beleszitálunk 9 evőkanál lisztet, 1 evőkanál kakaót, a tojássárgáját és 1cs sütőport. Kihűlés után kettévágni. Joghurtkrém: 1l natúr joghurt, 20-25dkg porcukor, 60-70dkg mirelit eper pépesítve, 6dl tejszínhabbá verve, 2cs zselatin (1dl tejben feloldva) Díszítés: 25dkg eper, 1tortazselé vagy tejszínhabbal a tetején kb 3dl Nagy adag, nagyméretű tepsiben kell sütni. EPRES ALAGÚT Hozzávalók 4 személyre: 1 cs Alap tejberizs 3 ek cukor 1 cs puncs ízű pudingpor 1 mk zselatin 20 dkg eper. Elkészítés módja: A pudingport 4 dl tejjel elkészítjük. Az előzőleg feloldott zselatint hozzáöntjük. A formába simítjuk. Megszórjuk eperrel. A tejberizs alapot az előírás szerint elkészítjük és az eper tetejére, öntjük. Hűtőbe tesszük 3 órára. Ha lehűlt a formát meleg vízbe tesszük, hirtelen kiborítjuk. Felszeleteljük, tejszínnel és eperrel díszítjük

 

EPRES RIZSFELFÚJT/ZORBABELLA 30 dkg rizs 5 dl tej 3 dl víz 2 csomag vaníliás cukor 6 db tojás 15 dkg cukor 2 teáskanál liszt 1 csomag sütőpor 2 evőkanál eperlekvár eper A rizst megmossuk, és feltesszük főni a tej és víz elegyébe a két vaníliás cukorral. Ha megpuhult, kihűtjük. A hat tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, liszttel és sütőporral. A kihűlt rizshez keverjük, majd vajjal kikent, lisztezet tepsibe, öntjük, és lassú tűzön szépen megsütjük. Ha kész, megpakoljuk még melegen eperrel a tetejét, majd felverjük a tojásfehérjéket, és ha kemény, belekeverjük a lekvárt, majd az eperre terítjük. Nagyon gyenge tűznél rásütjük a tetejére a habot.

 

EPRES-MANDULÁS CHARLOTTE 6 evőkanál zselatinpor 50 dkg krémsajt vagy friss sajt 10-10 dkg cukor és őrölt mandula 1 dl tejszín 20 dkg eper 30 darab babapiskóta A sziruphoz 2,5 dl víz 15 dkg cukor 2 evőkanál eper- vagy mandarinlikőr A díszítéshez tejszínhab Elkészítése: A zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk. A sajtot, a cukrot és az őrölt mandulát habosra keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a mandulás krémbe forgatjuk. A feloldott zselatint is belekeverjük. Charlotte-formát alufóliával kibélelünk. A vízzel, a cukorral és a likőrrel szirupot főzünk. 8 babapiskótát gyorsan megmártunk a szirupban, majd ezzel csillag alakban befedjük a forma alját. A többi babapiskótát is a szirupba mártjuk, majd ezekkel körben, állítva kirakjuk a forma széleit. Néhány apróra tört babapiskótát is a krémbe keverünk. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, néhány szép darab kivételével kis darabokra vágjuk, és ezt is a masszához adjuk, végül a krémet a babapiskóták közé simítjuk. A tetejét szirupba mártott babapiskótákkal csillag alakban kirakjuk. A formából tálra borítjuk, a félretett eperszemekkel és tejszínhabrózsákkal díszítjük.

 

ESZKIMÓ KUNYHÓ/FOKRISZ Barna rész: 0,5 kg darált keksz, 3 tojás sárgája, 5dkg kakaó, 20 dkg vaj, 2 csapott ek. porcukor, pici rum (csak annyi, hogy éppen összeálljon a massza, ne legyen lágy!). Fehér rész: 3 tojás fehérjéből vert kemény habhoz 2 púpozott ek. porcukrot teszünk lassan, majd 30 dkg kókusz. Elkészítés: Citromfacsarót megfordítunk, az alját kibéleljük folpack-kal, belerakjuk előbb a fehér, majd a barna masszát, jól belenyomjuk, hogy felvegye a facsaró formáját és kivesszük.

 

EZ EGY TÚRÓKRÉMES SÜTI Sütöttem a nagy tepsiben 6 tojásból piskótát. Kihűtöttem. A krémhez kikevertem egy 1 kg-os "vödrös" tejfölös túrót (LIDL...) egy citrom lereszelt héjával és kifacsart levével, pár kanál porcukorral. Külön habbá vertem 2 dl tejszínt, az is kapott egy pici porcukrot, meg egy löttyintés vanília aromát. A kemény habhoz hozzákevertem az ízesített túrót, 2 csomag instant zselatint, meg 1 doboz apróra vágott őszibarack befőttet. Jó vastag réteg lett a piskótán! Érdemes a krémet megdermeszteni, és utána díszíteni.

FAGYI SZELET/ULTRAVIOLA Piskótához: 20 dkg liszt, 10 kanál víz, 4 tojás, 30dkg porcukor, 10 dkg darált dió, ½ cs. sütőpor besamelhez: 3 dl tej, 4 ek. liszt Krémhez: 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, 2 tojás sárgája Mázhoz: 2 tojás fehérje, 10 dkg cukor A piskótához elkeverjük a cukrot, vizet, tojás sárgáját, majd hozzáadjuk a diót, és a sütőporos lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük. A két komponenst lazán elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze. A tejet felforraljuk, a forrásban lévő tejhez adjuk a lisztet, folytonos keverés közben megvárjuk, amíg besűrűsödik. A krém alapanyagokat kézi habverővel összedolgozzuk. A besamelt hozzákeverjük az elkészült krémhez. A mázhoz a tojás fehérjét gőz fölött melegítjük, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a cukrot. A piskótát megkenjük a krémmel, majd a krém tetejére kenjük a mázat. Díszítésként megszórhatjuk színes cukorral, vagy darált csokoládéval

 

FAGYI/SNÖCY Ostya lapokat kis négyzetekre vágni (kb 5-7*5-7cm), gőz fölött megpuhítani, kis tölcséreket formázni. Krém: I. 2 dl tejet 2 evőkanál liszttel, 3 tojássárgával sűrűre főzni. II. 3 tojásfehérjét 6 kanál cukorral, 1 csg vaníliás cukorral gőz fölött habbá verni. III. 25 dkg vajat 15 dkg porcukorral kikeverni, kanalanként bele keverni az I majd a II-es krémet Megtölteni vele a kis tölcséreket, és a végüket csokiba mártani

 

FAHÉJAS SZELET/BOSZI1980 Hozzávalók: Tésztához: 50 dkg liszt 15 dkg vaj 20 dkg porcukor 4 evőkanál méz 1 egész tojás 2 dl tejföl 1 kávéskanál szódabikarbóna 1 kávéskanál fahéj A piskótához: 3 egész tojás 3 evőkanál víz 6 evőkanál cukor fél csomag sütőpor 7-8 evőkanál liszt A krémhez: 25 dkg vaj 20 dkg porcukor 1 csomag vaníliás cukor fél liter tej 5 evőkanál liszt Elkészítés: A tésztához megadott hozzávalókat jól összegyúrjuk, és 4 kis cipóra osztjuk, ezekből, pedig 4 lapot sütünk. A piskótát is ugyanolyan méretű tepsiben sütjük, mint a 4 fahéjas lapot. A krémhez a vajat jól kikavarjuk a porcukorral. A tejből és a lisztből sűrű krémet főzünk. Miután kihűlt, összekeverjük a kikavart vajjal. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat, mégpedig úgy, hogy először két fahéjas lap, utána jön a piskóta és végül a másik két fahéjas lap. A tetejére csokimáz kerül. Én porcukorral szórtam meg a csokimáz helyett.

 

FAHÉJAS-ALMÁS SÜTI RECEPTJE/TIMI02 Hozzávalók: 4 tojás, 2,5 dl cukor, 1/2 liter liszt, 2 dl olaj, 1 kk szódabikarbóna, 1 tk. őrölt fahéj, 4-5 alma, 15 dkg durvára vágott dió, vaj a tepsi kikenéséhez. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát. A tojásokat habverővel lazán felverjük, belekeverjük a cukrot, majd fakanállal kevergetve olajjal és a szódabikarbónás liszttel simára dolgozzuk. Miközben kikeverjük, fahéjjal ízesítjük, és beleforgatjuk a kockacukornyi darabokra összevágott almát. Nagyobb tepsit kivajazunk, kilisztezünk, és a masszát nem túl vastagon belesimítjuk. Durvára vágott dióval megszórjuk a tetejét, és nem túl meleg sütőbe tesszük. Amikor megsült, a tetejét megszórhatjuk pórcukorral.

 

FAHÉJAS-MEGGYES TORTA/LIZA Hozzávalók: 4 tojás, 22 dk cukor, 12 dkg liszt, 18 dkg étkezési keményítő, 2 teáskanál sütőpor, 3 teáskanál fahéj, 3 pohár tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 1 citrom reszelt héja, 8 dkg vágott dióbél, csokoládélevél, porcukor. Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből 4 evőkanál vízzel kemény habot verünk. Beleszórunk 12 dkg cukrot, majd hozzáadjuk a tojás sárgákat. A 10 dkg keményítővel, sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet beleszitáljuk a masszába, és óvatosan összedolgozzuk. A tésztát sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben (kb. 175 fokon) 35 percig sütjük. A kihűlt piskótát négy lapba vágjuk. A legalsóra rátesszük a tortakarimát. Kemény habbá verünk 2 dl vaníliás cukorral ízesített tejszínt, a felét rákenjük a tésztára, majd rátesszük a második tortalapot. A meggyet lecsepegtetjük. Levét összekeverjük 2 evőkanál cukorral, a maradék keményítővel, és a citromhéjjal együtt felforraljuk. Belekeverjük a meggyet. A krémből két evőkanálnyit félreteszünk, a többit a piskótára kenjük, és beborítjuk a harmadik tésztalappal. Erre kerül a félretett vaníliás tejszínhab, végül a legfelső piskótalap. A félretett tejszínt felverjük a cukorral, és bevonjuk vele a tortát. A maradékot csillag végű nyomózsákba töltjük, és körben szalagszerűen feldíszítjük a torta tetejét. Közepére halmozzuk a maradék meggyet, oldalát megszórjuk dióval, tetejét esetleg csokoládélevelekkel dekoráljuk, végül az egészet vékonyan megszórjuk porcukorral.

 

FEHÉR CUKORMÁZ MELEG ÚTON 30 deka cukrot egy kis borospohár vízzel leöntünk s tiszta edényben kis lángon, addig főzzük, míg a belemártott s lecsurgatott lyukacsos habkanálra fújva a lyukakon hólyagok nem keletkeznek. Ekkor a forró szörpöt márványlapra öntjük ki és széles lapos késsel, forgatjuk ide-oda (cukrásznyelven táblázzuk), míg átlátszatlan és kemény lesz. A fehér megkeményedett cukortömeget most nedves kézzel meggyúrjuk és tiszta edénybe téve, gőz felett önthetővé olvasztjuk. Melegen öntjük a tortára vagy a mignonokra, és meleg késsel simítjuk. Szárítás, fényezés, mint a hideg máznál.

 

FEHÉR CSOKOLÁDÉS MEGGYTORTA/KATITYKA Hozzávalók 16 szelethez: 7 tojás, 19 dkg Koronás Kristálycukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 7,5 dkg liszt, 11 dkg étkezési keményítő, 2 csapott tk sütőpor, 1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 2 ek citromlé, 1/2 citrom levágott héja, 15 g (5 lap) színtelen zselatin, 32,5 dkg fehér csokoládé, 6 dl tejszín, 10 dkg ét tortabevonó Elkészítés: 1. A piskótához 4 tojás fehérjét 4 ek hideg vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 12,5 dkg cukrot és 1 zacskó vaníliás cukrot. Egyenként beledolgozzuk a 4 tojássárgáját, és bele szitáljuk a 7,5 dkg keményítővel meg a sütőporral elvegyített lisztet. Az alján sütő papírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába töltjük, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 40 percig, sütjük. Rácsra téve, a formában kihűtjük, majd keresztben háromfelé vágjuk. 2. A befőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A maradék keményítőt 7-8 ek meggylében csomómentesre keverjük. A többi meggylevet 4 dkg cukorral, a citromlével és -héjjal felforraljuk. A citromhéj eltávolítása után hozzáadjuk a feloldott keményítőt, kb. 1 percig, forraljuk, majd beleforgatjuk a meggyet. 3. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Forró vízfürdőben 22,5 dkg felaprított fehér csokoládét megolvasztunk. A megmaradt tojások fehérjét hűtőszekrénybe tesszük, a sárgáját a maradék cukorral és vaníliás cukorral kikeverjük. 3 dl tejszínt kemény habbá verünk. A feloldott zselatint a meleg olvasztott csokoládéba vegyítjük, és robotgéppel azonnal beledolgozzuk a tojássárgákat. Habverővel belekeverjük a tejszínhab felét, majd lapáttal beleforgatjuk a maradék habot. A tojásfehérjéket felverjük, és a tojáshabot is a masszába vegyítjük. 4. Az alsó lap köré tortakarimát kapcsolunk. A lapot a krém felével megkenjük, majd ráhalmozzuk a langyos kompót felét, és a középső lappal befedjük. A maradék krémmel megkenjük, elosztjuk rajta a maradék kompótot, és a harmadik lappal befedjük. Legalább 4 órára hűtőszekrénybe állítjuk. 5. A felaprított bevonót és maradék csokoládét vízfürdőben egymás után megolvasztjuk. A bevonót márványlapra simítjuk, majd villával csíkokat húzunk bele. Megvárjuk, míg megdermed, és rákenjük a fehér csokoládét. Miután megszilárdult, forgácsokat faragunk belőle, és hűtőszekrénybe tesszük. A maradék tejszínt 1 tk cukorral felverjük, és a tortát a habbal bevonjuk. Végül a csokoládéforgácsokkal megszórjuk .

 

FEHÉRVÁRI SÜTEMÉNY Hozzávalók: 1 csomag ostyalap 2 egész tojás 25 dkg kristálycukor 20 dkg margarin 2 csomag vaníliás pudingpor 2 evőkanál kakaó 1 csomag mazsola Elkészítés: Egy lábosba beletesszük a két egész tojást, elkeverjük a kristálycukorral, majd kis lángra téve a gázon hozzáadjuk a margarint, és felolvadásig kevergetjük. Ekkor belekeverjük a vaníliás pudingporokat, a kakaót és a mazsolát. A tűzről levéve beletördeljük az 1 csomag /5-6 lap/ ostyát. Egy őzgerincformát kibélelünk alufóliával, a kész masszát belenyomkodjuk, 1 napra hűtőbe tesszük, majd a formából kiborítva felszeleteljük.

 

FEKETE RÓZSA/KIVIKE Tészta: 60 dkg liszt, 10 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 db tojás, 1 csomag sütőpor, pici szódabikarbóna. Ezeket az anyagokat annyi tejjel kell eldolgozni, hogy nyújtható legyen. 6 részre osztjuk Két lapot, kinyújtunk, és külön-külön megsütünk. A maradék 4 lapot szintén kinyújtjuk, és a következő; töltelékkel egyenként mindegyiket megtöltjük, mint a bejglit. Töltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor, 1 citrom héja, és egy reszelt alma. Ezeket alaposan össze kell dolgozni. Miután a lapokat megkentük, és feltekertük egymás mellé, helyezzük mind a négyet a tepsibe, hogy összesüljön. Nem kell szétválasztani, sütés után egyben ki kell borítani, és hagyni kell úgy kihűlni Elkészítés: 8 dl tejet és 2 csomag vaníliás pudingport megfőzzük. Ha kihűlt 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral jól kikeverünk, és hozzáadjuk a pudingos masszát. Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd rátesszük a mákost, rákenjük a maradék krémet, és végül a második lapot.

 

FEKETE-ERDŐ TORTA – SAJÁT/ÉDE-SANYA 4 tojásból vizes piskótát sütni: 4tojásfehérjét 22dkg cukorral és 8evőkanál vízzel jó keményre felverni. A cukrot és vizet kis adagokban, váltakozva beletenni. Ha kemény a hab, beleszitálunk 8evőkanál lisztet, 1evőkanál kakaót, a tojássárgáját és 1cs sütőport. Jól elkeverni, tortaformába megsütni. Ha kihűlt kettévágjuk, s még egy adagot sütünk. Így lesz 4tortakarika, s ez lesz szép magas. Töltelék hozzávalói: meggypálinka vagy cseresznye, kinek melyik szimpibb:-) 1 üveg meggybefőtt darabos meggylekvár 2 cs. piros tortaöntet 1 l Hullala növényi tejszín Díszítéshez: tejszín, meggy, csokidara, levélke A lapokat meglocsoljuk a pálinkával. A befőttet lecsöpögtetjük. Megkenjük a meggylekvárral a lapokat. A levével elkészítjük a piros tortaöntetet, kihűtjük, de hűtés közben néha keverjük. Így darabosan köt meg, majd a lapokon szétkenjük. A lapok között elosztjuk a meggyet, és a zselére helyezzük. Váltakozva rétegezzük a habbal, a végén a díszítés hozzávalóival dekoráljuk

 

FEKETEERDŐ TORTA 2. 1készen kapható piskótalap. 1üveg meggyet kimagozunk, és 12szemet félre teszünk a díszítéshez. A maradékot összekeverem a 20dkg meggylekvárral. A tortát vízszintesen kettévágom, és 5evökanál gyümölcs pálinkával megcsepegtetem a belsejét. Az alsó lapot 1tálra rakom és a meggyes masszát, rákenem. 7,5dl tejszint 3csomag fixálóval és 8dkg cukorral kemény habbá verem. A felét a meggyre simítom és ráborítom a felső tortalapot, kicsit megnyomkodjuk. A maradék tejszínnel körös-körül bevonom a torta oldalát. Kevés tejszínből habrózsákat is nyomhatok a torta szélére. A tortát a félre tett meggyszemekkel díszítem, és csoki reszelékkel megszórom. Kb 2órára a mélyhűtőbe rakom, hogy éppen elkezdjen dermedni.

FEKETEERDŐ TORTA/CZMARY Hozzávalók: egy kerek kakaós piskótatorta. 3 felé vágjuk, meglocsoljuk rummal v. rumaromával ízesített meggylével. Töltelékhez: 1 cs. vaníliás pudingpor, 1 ü. magozott meggy, 0,5 liter HULLALA cukrozott növényi tejszín/azért jobb a sima tejszínnél, mert még 2 nap múlva is szép, mutatós, nem esik össze/ 2 habfixáló por. A pudingot felfőzzük, de nem tejjel, hanem a meggybefőtt levével. A tejszínt felverjük, a habfixáló por hozzáadásával. Megkenjük a lapot a pudinggal, majd rákenünk tejszínhabot, amibe belenyomkodunk a félbe szedett meggyekből. A következő sorba is ez kerül. Kívülről bevonjuk a tejszínnel és dekoráljuk

 

FEKETE-FEHÉR CSIGAKEKSZ Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 2 dl tej, 1sütőpor, 2 evőkanál kakaó A tésztához az anyagokat a kakaópor kivételével összegyúrjuk, két egyenlő részre osztjuk, külön tálba helyezzük és az egyik adaghoz, hozzágyúrjuk a kakaóport. A tésztákat hűtőbe tesszük kb. fél órára, aztán kinyújtjuk mindkét tésztát külön-külön fél cm vastagságúra, egymásra tesszük a fehér és a barna tésztát, sodrófával még nyújtjuk együtt egy kicsit, hogy összeragadjanak, majd feltekerjük, mint a palacsintát. Éles késsel fél centi vastag szeletekre vágjuk, a csigákat sütőpapírral bélelt

 

FEKETE-FEHÉR KRÉMES Tészta: 4 db tojássárgája, 20 dkg porcukor, 10 evőkanál víz. Mindezt jól kikeverem, beleszórok 15 dkg darált diót, 20 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és a tojások felvert habját. Előmelegített sütőben 200 fokon 28 percig sütöttem 30 x 22 cm-es tepsiben, melyet sütőpapírral kibéleltem. Világoskrém: 3 db tojássárgáját 3 evőkanál liszttel és 2,5 dl tejjel sűrűre főzöm. 15 dkg porcukrot 25 dkg rámával és 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverem, és ha kihűlt a főzött krém, a kettőt összekeverem. Sötétkrém: 12,5 dkg margarint 12,5 dkg porcukorral habosra keverem. Majd 2,5 dl tejben 1 csomag vanília pudingot sűrűre főzök. Ha kihűlt a főzött pudingkrém, összekeverem a margarinos krémmel, és 1 evőkanál kakaóport teszek bele, jól összekeverem. Máz: 10 dkg margarint felolvasztani, levéve 3 evőkanál kakaóval elkeverni, 2 kávéskanál porcukrot és 1 evőkanál olajat belekeverni! (A sötét krém tetejére kell tenni!) Elkészítés: A tésztára rákenem a világos krémet, arra a sötét krémet, végül a langyosra hűtött mázat. Hideg helyre teszem, és másnap célszerű kockára vágni.

 

FEKETE-FEHÉR (TÚRÓS) MUFFIN (APOLETTA) 12 darabhoz 15 dkg túró 1 csomag vaníliás cukor 1 evőkanál tej 20 dkg liszt 1 csomag csokoládé ízű pudingpor (kb. 40 g) 2 és fél teáskanál sütőpor fél teáskanál szódabikarbóna 1 tojás 14 dkg cukor 0, 8 dl növényi olaj 2, 8 dl tejföl 15 dkg csokoládé törmelék vaj a formához Elkészítési idő: 15 perc Sütési idő: kb., 25 perc Darabonként kb. : 290 kcal 1. A sütőt 180 °C-ra (légkeverésesnél 160 C) melegítjük. Kivajazzuk, kilisztezzük a muffinsütőt. 2. A túrót elkeverjük a vaníliás cukorral és a tejjel. A lisztet alaposan összekeverjük a csokoládés pudingporral, a sütőporral és a szódabikarbónával. 3. A tojást felverjük, és elkeverjük a cukorral, az olajjal és a tejföllel. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, és lazán belekeverjük. 4. A csokoládé törmeléket elosztjuk a mélyedésekben. Beletöltjük a tészta felét. Ráteszünk 1-1 teáskanál túrókrémet, és rátöltjük a maradék tésztát. A sütőben (középen) 20-25 percig sütjük. 5 percig pihentetjük a tepsiken, kiszedjük, és megfordítva hűlni hagyjuk. (azt tapasztaltam, hogy csoki miatt beleragadhat a sütőbe, ezért inkább a túró alá rakd a csokitörmeléket).

 

FELHŐ/EZOTERICA 2,5 deciliter víz, 15 dekagramm Ráma. Felforraljuk, belefőzünk 15 dekagramm lisztet, és jól elkeverjük. Levesszük a tűzről, pár percet állni hagyjuk, és hozzáadunk 6 darab tojást. A tésztát kétfele osztjuk, olajos kanállal a tepsi aljába kenjük. Forró sütőben rózsaszínűre sütjük. A krémhez: 2 csomag vaníliás pudingot 6 deciliter vízben 20 dekagramm cukorral megfőzünk. Hat tojás fehérjét 15 dekagramm porcukorral kemény habbá verünk és a forró pudinghoz, keverjük. Megtöltjük vele a tésztát, tehetünk rá tejszínhabot is.

 

FERDINÁND TEKERCS Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 5 tojás sárgája, 5 dkg élesztő, pici só, 5 ek kristálycukor, tej Ezekből közepes lágyságú kelt tésztát gyúrunk. Míg a tészta kel, robotgéppel 15 dkg vajat eldolgozunk 5ek porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk és megkenjük ezzel a cukros vajjal (aki szereti, tehet bele még mazsolát is), majd feltekerjük. 3-4 cm-es csigákat vágunk belőle, majd egy kikent, magas oldalú tepsibe berakjuk a csigákat szorosan egymás mellé. A sütőt előmelegítjük kb. 160 fokra (azért mondom kb., mert ezelőtt anyunak csak gázsütője volt) és berakjuk sülni. Mikor a csigák már aranysárgák, kivesszük és leöntjük őket 2,5 dl tej és 1 cs. vaníliás cukor keverékével. Ezután visszarakom a sütőbe még kb. 5 percre. Melegen, vagy langyosan a legjobb.

 

FINOM KÓKUSZKOCKA/KRISZMAM 35 dkg, 1 sütőporral elkevert liszt, 5 tojás sárgája, 3/4 pohár cukor, ezeket összegyúrom. 5 tojás fehérjét kemény habba verek egy pohár cukorral, aztán lassan hozzákeverek 10 dkg reszelt csokoládét és 10 dkg kókuszt. Elnyújtom a tésztát, megkenem valami savanykás lekvárral, rásimítom a kókuszos keveréket, megszórom egy zacskó vaníliás cukorral és az előmelegített, sütőbe megsütöm. Megjegyzés: Én egy kicsivel több csokit tettem bele, kb 15 dkg, és nem reszeltem, hanem késsel aprítottam.

 

FLAP JACK/LATSIA 225 g zabpehely 85 g barna cukor 150 g margarin 20 g syrup / juharszirup A zabpelyhet és a barna cukrot elkeverjük, egy lábosban megolvasztjuk a margarint, és az előzőhöz adjuk a sziruppal együtt. Jól elkeverjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe, simítjuk, e tetejét egy evőkanál domború felével simára lapítjuk. Légkeveréses sütőben 160 fokon /sima sütőben 180 fokon kb 20 perc alatt aranybarmára sütjük, és még melegen felszeleteljük 4x4 cm-es négyzetekre, majd egy rácson hűlni hagyjuk. 3 hónapig hűtőben egy kekszesdobozban eláll. Latsia: nekem 35 percig sült FOKHAGYMÁS CSIGA /STAHL/ 50 dkg rétesliszt 3 dl és 4 ek. langyos víz 1 ek. só 1 ek. olívaolaj 1/2 ek. bors, 1/2 ek. őrölt rozmaring, 1/2 cs. szárított élesztő kevéske cukor Töltelék: 10 dkg puha vaj, 4-5 gerezd zúzott fokhagyma A vízben a cukorral felfuttatni az élesztőt, majd a hozzávalókat összekeverni, dagasztani. Meleg helyen keleszteni, majd a tészta 1/4-ét a vajazott tepsibe nyújtani. A maradék tésztát kinyújtani, megkenni a töltelékkel. Feltekerni, szeletekre vágni és a tepsibe tenni. Meleg helyen keleszteni. Forró sütőben kb. 25 perc alatt készre sütni.

 

FONOTT KALÁCS PUDINGTÖLTELÉKKEL/EZOTERICA A tésztához: 90 dkg rétesliszt, 9 dkg élesztő, 6 dl tej, 10 dkg porcukor, 3 ek olaj, 3 tojásfehérje felvert habja, pici só A krém elkészítése: fél liter tejben megfőzünk 2 csomag kakaós pudingot, 25 dkg porcukrot, 4 ek kakaót. Ha elkészült, hozzákeverünk még 1 Hera margarint. A kalács elkészítése: a szokásos módon kelt tésztát készítünk, majd 10 cipóra osztjuk. A cipókat egyenként kisodorjuk, és mindegyiket megtoltjuk a krémmel. Felcsavarjuk, és kettesével összefonjuk. Tepsire téve kicsit pihentetjük, majd megkenjük tojássárgájával. Sütés után cukros vízzel kenegetjük, hogy szép fényes legyen. 180-200 fokon 20 percig sutjuk. Tűpróba!!!

 

FOSZLÓS KALÁCS Hozzávalók: (12 szelethez) 3.5- 4 dl tej 1 kockacukor 3 dkg élesztő 50 dkg sima liszt 10 dkg vaj 5 dkg cukor 2+1 tojássárga só 5 dkg mazsola Elkészítés: 1 dl langyos tejbe beletesszük a kockacukrot, az élesztőt, s meleg helyen megkelesztjük. A lisztbe beleöntjük a kovászt, és galuska lágyságú tésztát készítünk. Konyharuhával letakarjuk s kétszeresére, kelesztjük. A maradék langyos tejbe beletesszük a sót, a cukrot, és 2 tojás sárgáját. Apránként a liszthez adjuk, majd kétszerre, háromszorra hozzáadjuk az 5dkg felolvasztott vajat, s jól kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta hólyagos. A tetejét megszórjuk liszttel, és megint hagyjuk kelni. Ha ismét a kétszerese, kiborítjuk egy lisztezett deszkára, és beledolgozzuk a mazsolát. /előzőleg langyos vízben áztatjuk / Három cipót formálunk, majd hengerré formáljuk, és _befonjuk_. Vajjal kikent formába tesszük, és letakarva langyos helyen addig kelesztjük, míg el nem éri a forma tetejét. Megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben 200 fokon sütjük. / kb.: 40- 50 percig / a formában hagyjuk kihűlni.

 

FRANCIA MÁKOS/ANDI80@ Hozzávalók: Piskóta: 6 tojás, 4 dl kristálycukor, 6 evőkanál víz, 1 dl étolaj, 4 dl finomliszt, 2 kávéskanál sütőpor, 3 dl mák (őröletlen!). Mézes lapok: 30 dkg finom liszt, 10 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 1 evőkanál méz, 1 db tojás + 1 sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna. Krém: 3 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg porcukor, 1 és fél csomag margarin (kb. 35-37 dkg), 2 csomag vaníliás pudingpor, 7 dl tej, tortabevonó. Elkészítés: Piskóta: 6 tojás sárgáját habosra keverünk 4 dl kristálycukorral, majd apránként hozzáöntjük a 6 kanál vizet, és az 1 dl étolajat. Lazán belekeverjük a 6 tojásfehérje keményre vert habját, majd óvatosan összekeverjük a 4 dl liszt, 2 kávéskanál sütőpor és 3 dl mák ŐRÖLETLEN keverékével. Lassú tűzön tűpróbáig sütjük. Mézes lapok: összegyúrunk 30 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot, 5 dkg margarint, 1 evőkanál mézet, 1 tojást + 1 sárgáját és 1 kávéskanál szódabikarbónát. Két lapot sütünk belőle. Krém: habosra kavarunk 3 tojás sárgáját 1 csomag vaníliás cukorral, 15 dkg porcukorral, 1 és fél csomag margarinnal. 2 csomag vanília pudingot megfőzünk 7 dl tejjel, ha kihűlt a két krémet összekeverjük. Összeállítás: alulra kerül az egyik mézes lap, amire rákenjük a krém felét, rátesszük a mákos piskótát, rá a maradék krém és végül a második mézes lap. A tetejére csokoládé mázt készítünk tortabevonóból. Csokimáz helyett lehet tenni a tetejére a sütemény krémjéből, amit megszórunk durvára vágott pirított dióval (15 dkg)

 

FŰSZERES-DIÓS KOCKA 20 deka étcsoki, ugyanennyi dió és kristálycukor, 10 deka finomliszt, 25 deka vaj, 6 egész tojás, fél kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg és egy csipet só kell a tésztához, Kb. 20 deka baracklekvár és egy tábla tortabevonó étcsoki a tetejére. 20 deka étcsokit megolvasztunk, és hagyjuk langyosra kihűlni. A dió egyik felét megdaráljuk, a másikat durvára vágjuk. A 2 féle diót összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a csipet sóval felverjük a fehérjéket. A margarint habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájával és az olvasztott csokival. A tojáshabhoz felváltva hozzákeverjük a margarinos masszát és a lisztes-diós keveréket. A kész masszát 25-30 percig sütjük. A kész süti tetejére előzőleg hűtőben jól lehűtött baracklekvárt, kenünk. Megolvasztunk még egy tábla étcsokit, még forró állapotban rákenjük a lekvárra (a trükk az, hogy a hideg lekvár és a forró étcsoki nem keveredik össze, nagyon szépen rásimulnak egymásra). A négy íz: csoki, lekvár, dió, fűszerek eszméletlen finomak együtt.

 

GERTRÚD-SZELET/EZOTERICA 6 tojásfehérjét 20 dkg cukorral habbá verünk, és a 6 tojássárgáját egyenként hozzáadjuk. 1 zacskó vaníliacukrot, fél zacskó sütőport és 4 csomag pudingport (epres vagy málnás) keverünk bele. Előmelegített sütőben megsütjük. 20 dkg vajat 25 dkg porcukorral simára keverünk, majd 4 tojássárgáját és 3 ek daralisztet 3 dl tejben keményre főzünk. Ha kihűlt, fél dl rumot adunk hozzá, és az egészet a kihűlt tésztára kenjük. 4 tojásfehérjéből, 25 dkg cukorból gőz felett kemény habot verünk, és a krém tetejére kenjük. Díszíthetjük csokival

 

GESZTENYÉS CHARLOTTE A tésztához 6 ek. liszt, 6 tojás, 6 ek. porcukor, 1 mokkáskanál sütőpor, 15 dkg baracklekvár A krémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 3 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 dkg zselatin A tésztához valókból piskótát sütünk, ha kisült, feltekerjük, majd miután kihűlt, lekvárral megkenjük, visszatekerjük. Folpackkal kibélelünk egy félgömb alakú tálat, és a felszeletelt piskótatekercsekből kirakjuk a tálat. A krémhez a tejszínt cukorral kemény habbá verjük, vízben olvasztott zselatint adunk hozzá, majd a finomra lereszelt gesztenyemasszát is belekeverjük. A zselatint 1 deci vízben keverjük el. A masszát a piskótás formába öntjük, és a hűtőbe tesszük. Amikor már félig megdermedt, a tetejét is befedjük a lekváros tekercsekkel. Hűtőben dermesztjük egy éjszakán át. Fogyasztás előtt lapos tányérra borítjuk, a fóliát eltávolítjuk, a tetejét tejszínhabbal és gesztenyegolyócskákkal díszítjük.

 

GESZTENYÉS KIFLI/BOSZI1980 40 dkg liszt, 1 ráma, 1 tejföl (2 dl), só. Mindezt összedolgozni,

gesztenyemasszával megtölteni, kifliket készíteni, s ha kisült vaníliás porcukorba hempergetni. GESZTENYÉS ŐZGERINC Hozzávalók: A tésztához: 6 tojás, 15 dkg porcukor, 1 púpozott evőkanál kakaó, 18 dkg darált dió, csipetnyi fahéj. A krémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg margarin, 1 tojás, 3 evőkanál vaníliás porcukor. Elkészítés: A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor kétharmadával, hozzáadjuk a kakaót, mellyel tovább keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és hozzáadjuk a kakaós masszához, lazán összekeverjük, majd végül belekeverjük a darált diót. Őzgerincformát kikenünk margarinnal, belisztezzük, beleöntjük a diós keveréket, és közepes sütőnél kb. 1 óráig, sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a krémet: a margarin habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojást, beletesszük a burgonyanyomón áttört gesztenyét, és jól összekeverjük. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük. A kihűlt őzgerincforma tésztát hosszában kettévágjuk, megkenjük a krém egyharmadával, rátesszük a tetejét, és az egészet bekenjük a maradék krémmel. Tetszés szerint díszítjük kakaóval és fél diókkal. Behűtjük és szeletelve tálaljuk

 

GESZTENYETORTA SÜTÉS NÉLKÜL 30dkg darált keksz, 10dkg ráma, 5dkg porcukor, kis tejjel összegyurmázni és kibélelni vele 1 lecsatolható oldalú tortaformát (21cm-t) 2 db gesztenyemasszát, ami már kiolvadt 10dkg rámát, kis rumot, kis tejet kikeverünk, sűrűnek de krémesnek kell lennie. Cseresznyeszemeket lehet belenyomkodni. 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.

 

GESZTENYETORTA/SZEPYKE 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 10 dkg főzőcsokoládé, 6 tojás, késhegynyi sütőpor, 10 dkg liszt, 10 dkg hámozatlan mandula A töltelékhez: 30 dkg mélyhűtött gesztenyemassza, egy nagy stampedli rum, néhány csepp citromlé, 10dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg vaj. A bevonathoz: 20 dkg főzőcsokoládé, 2 dl tejszínhab, egy kevés ribizli lekvár, hámozott vagy sült gesztenye minimum 12 db A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd hozzáadjuk a reszelt mandulát is. A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, a cukrot átszitáljuk, majd a felét a vajjal habosra keverjük. Egymás után beledolgozzuk a tojások sárgáját és az olvasztott csokoládét, a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a mandulás-lisztes keverékkel együtt a tojássárgája-krémhez keverjük, a tortaformát kizsírozzuk, belisztezzük, majd belesimítjuk a masszát. Az előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük. A tortát legalább két órán át, hagyjuk hűlni a tortaformában, csak azután borítjuk ki és vágjuk két lapra. A gesztenyemasszát a rummal, a citromlével, a szitált porcukorral és a vaníliás cukorral sima masszává dolgozzuk. A vajat habosra keverjük, a gesztenyemasszát hozzáadjuk, majd újra habosra keverjük, s ha szükséges, még egy kis rumot teszünk bele, ezután a tölteléket az egyik tortalapra kenjük, a másik tortalappal befedjük és a tortát két órára hűtőszekrénybe, rakjuk, utána felforrósítjuk a ribizli lekvárt és bekenjük vele a torta tetejét. A bevonót felhasználva bevonjuk a tortát, utána díszítjük.

 

GOFFRY Hozzávalók: 1 1/2 csésze liszt, 1/2 csésze étkezési keményítő, 2 evőkanál kukorica liszt, 1 ek. sütőpor, 1/4 mokkáskanál só, 3 db. tojás, 2 ek. cukor, 2 csésze langyos tej, 1 cs. vaníliás cukor, 1/2 csésze olvasztott vaj. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A hozzávalókat simára kikeverjük, / én robotgéppel szoktam /, majd a tojáshabot óvatosan beleforgatjuk. Szokásos módon goffrisütőben megsütjük. Ha valakinek nincs ilyen masinája, akkor teflon serpenyőben kicsi kerek korongokat süthet belőle. Nagyon finom vastag a tésztája, nem szárad ki, másnap is finom, persze ha marad belőle. Próbáld ki, nem bánod meg!!!

 

GOFFRY/JÁZMIN36 10 dkg cukor, 4 tojás, 10dkg margarin, 50 dkg liszt, 1/2 l tej, 1 cs sütőpor A margarint megolvasztom (ne legyen forró), elég annyira, hogy könnyen össze lehessen dolgozni a cukorral és tojással. Hozzákeverem a lisztet, tejet, sütőport. GÖRÖG KRÉMES 1 liter tejet felforralunk, beleteszünk negyed kiló cukrot, és folytonos keverés mellett hozzáadunk annyi búzadarát, hogy sűrű tejbegrízt kapjunk. 3 zacskó vanília ízű pudingport 3 tojással és 2 deci tejjel csomómentesre keverünk. Egy tepsit kivajazunk, és réteslappal beburkolunk. A réteslapot is megkenjük vajjal, és újabb réteslapot borítunk rá. Összesen 3 réteslap szükséges. A tejbegrízt összekeverjük a pudingporos tejjel, és egy kicsit főzzük. Az így elkészült krémet a réteslapokra öntjük. A tetejére újabb 3 réteslapot teszünk, de most vaj helyett mézet csorgatunk a rétegek közé. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg a teteje megpirul.

 

GRILLÁZS SZELET/SÜNKUTYA Hozzávalók: A világos piskótához 6 db tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt Csokis piskótához 4 db tojás, 8 dkg cukor, 7 dkg liszt, 2 dkg kakaópor Grillázshoz 10 dkg cukor, 10 dkg dió vagy mogyoró, 2 dkg margarin A krémhez 25 dkg margarin, 1 cs vaníliás puding por, 5 dl tej A világos színű piskótához válassza szét a tojásokat, majd keverje ki cukorral. A fehérjét verje fel habbá cukorral, vegyítse a habot a sárgájához, és szórja hozzá a lisztet. Egyenletesen elkeverve öntse, sűtőpapirral kibélelt tepsibe 180 fokon tűpróbáig, kell sütni. Kihűlés után vágja ketté a piskóta lapot. A csokis lap is hasonlóan készül, csak keverje hozzá a kakaóport. Míg hűl a piskóta, készítse el a grillázst. Olvassza fel a cukrot, majd adagolja hozzá a durvára vágott diót vagy mogyorót. Kenje a diós olvasztott cukrot margarinnal megkent sütőlapra. Hagyja hűlni. Mikor hideg törje össze mozsárban. Tejjel főzze fel a pudingport. Mikor elkészült, tegyen a tetejére kevés margarin, hogy ne bőrösödjön. A margarint keverje ki habosra, adagolja hozzá a kész pudingot és az összetört grillázs kétharmadát. A könnyű habos krémmel kenje meg az egyik világos piskótát, borítsa rá a csokisat. Erre is kerüljön egy réteg krém, majd fedje a világos lappal. A teteét is kenje át a krémmel és szórja meg a maradék grillázzsal. Hűtőben dermessze, tálaláskor szeletelje.

 

GRILLÁZS TORTA Hozzávalók: vizes, diós piskóta (4 egész tojás, 20 dkg cukor, 10 kanál víz, 20 dkg liszt, 5 dkg dió Tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet és a diót, a tojásfehérjéket felverjük, és óvatosan hozzákeverjük a sárgájához. Közepes tűznél 20-30 percig sütjük. Grillázskrém: 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 25 dkg cukor, 20 dkg vaj, 10 dkg dió, 1 cs. vaníliás cukor Az egész tojást a sárgákkal együtt habüstben, gőz fölött 10 dkg cukorral, vaníliával sűrűre főzzük. Hűlni tesszük, mialatt a vajat habosra keverjük, majd a krémet hozzáadjuk. 10 dkg cukrot világossárgára pirítunk, hozzáadjuk a darált diót, elkeverjük vele, utána rögtön vizezett deszkára kiborítjuk, s olajozott nyújtófával elnyújtjuk. Amikor megszilárdult, átdaráljuk, felét a krémhez adjuk. A tortát megtöltjük és bevonjuk. A maradék darabos grillázzsal megszórjuk a torta tetejét és oldalait

 

GRÍZES-MÁKOS SÜTI (MIKKO) Hozzávalók: 300 g vaj v. Margarin 150 g porcukor 450 g liszt 1 tojás 1 csipetnyi só Töltelék: 1 l tej 2 cs. Vaníliás cukor 1 csipetnyi só 1 citrom 125 g gríz 4 tojás 2 evőkanál víz 500 g kész máktöltelék (ez ca. 350 g darált mák 150 g cukorral kis tejben felfőzve) 4 evőkanál baracklekvár porcukor megszórni Elkészítése: A vajat, cukrot, lisztet, tojást és sót egy keverőtálba tesszük és a kézi mixerrel, először jól összedolgozzuk, majd kézzel fényesre gyúrjuk. A kész tésztát fóliába csavarva betesszük kb. 30 percre a hűtőbe. A tejet, vaníliáscukrot, sót, reszelt citromhéjat felforraljuk. A grízt óvatosan, apránként beleszórjuk, és még egyszer felforraljuk (kicsit hűteni, hogy ne legyen forró). A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgákat összekeverjük a vízzel és a mákkal együtt a grízhez, keverjük, majd a tojáshabot is finoman belevegyítjük. A lekvárt megmelegítjük. A tészta kétharmadával a sütő kivajazott tepsijét kibéleljük, majd 3 evőkanál lekvárral megkenjük a tetejét, erre, pedig a mákot terítjük szép simára. A tésztamaradékot vékonyra kinyújtva csíkokat vágunk és berácsozzuk a tetejét a máknak. Előmelegített sütőben 200 fokon 45 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ekkor megkenjük a maradék lekvárral a rácsokat és megszórjuk a porcukorral." Latsia: Tepsi méret 40x30, 55 percig sütni, a tészta 1 órát pihent.

 

GUMITORTA/ANGYIKA Hozzávalók minden réteghez: 4 dl víz, 1 csm zselatin 1. részhez: 3 dkg kakaó, 3 dkg porcukor, 1 csm vanília, 2 db tojás (külön felverni a fehérjét 2. részhez: 1 kispohár tejföl, 3 dkg porcukor, 1 csm. vanília. 3. részhez: 2 db tojás (fehérjét külön felverni), 3 dkg porcukor, 3 csm vanília 4. részhez: 1 dl szörp (bármilyen színű, én málnával szoktam) Készítése: A 4 dl vízből a leírás szerint zselatint készítünk. 1 dl elkészített zselatinhoz hozzáadjuk az 1. rész hozzávalóit, pár percet állni hagyjuk, és néha megkavarjuk, hogy a hozzávalók ne üljenek le a tojáshab aljára, majd beleöntjük egy tálba. Én vagy kerek, vagy kisméretű szögletes jénaiba szoktam, az a jó, ha átlátszó a tál) Hűtőbe tesszük. Amíg az első réteg dermed a hűtőben, készítjük a második réteget. Újból kimérünk 1 dl zselatint és hozzáadjuk a 2. rész hozzávalóit. Ha az 1. rész már megdermedt, óvatosan ráöntjük úgy, hogy ne keveredjen össze. 1-1 dl zselatinnal összekeverjük a 3- 4. rész hozzávalóit is az előzőekhez hasonlóan. A következő sor ráöntése előtt ajánlatos várni, hogy különböző részek külön-külön dermedjenek meg.

 

GYORS DIÓS/MARCSI5 Mérce = kefires pohár 2 tojás sárgáját 1 pohár cukorral habosra kavarok, hozzáöntök 1 pohár natúr kefirt, és 2 pohár - szűken mért - lisztet melybe fél csomag sütőport elkevertem, közbe a 2 tojás fehérjét pici sóval és 1 evőkanál cukorral felverem. A tojásfehérje habot belekeverem lazán a masszába. Felét visszateszem a tojásfehérjés tálba. Egy szűk pohár darált diót keverek az egyik felébe, a másikba 1 evőkanál kakaót. A fehér tésztát beteszem a tepsibe, és kanállal belepakolom a barnát. Tetejét vágott dióval megszórom. A tepsi mérete kb. 25x30 cm. 180 fokos sütőbe kb. 40 percig, sütöm. Nekem hagyományos /nem légkeveréses/ gáztűzhelyem van.

 

GYORS ÉS FINOM TORTÁM/CSIKY Hozzávalók: Babapiskóta (kb 2 tescozacskós) 2 zacskó Aranka krémpor (Gála nem jó 1 zacskó tejszínhabpor 1 tasak habfixáló tej kb 2 narancs, vagy csokidarabok Vaníliás, narancsos variáció: Kerek (26 cm), kapcsos tortaformát kivizezek, és tejbe belemártott babapiskótával kirakom az alját, majd félbetört darabokkal az oldalát. 1 nagyobb narancs levét kifacsarom, leszűröm, és felöntöm annyi tejjel, hogy 0,5 l legyen, ebbe a két vaníliás "Arankát "elkeverem. A tejszínport felverem a fixáló és az Arankás krémhez, keverem. Felét rásimítom a babapiskótára, majd jön még egy babapiskóta réteg (tejbe mártott), végül a maradék krém. A tetejét narancsszeletekkel lehet díszíteni. Csoki variáció: Szinte minden megegyezik, csak nincs narancs, és csokis Arankát használok. Csokireszelékkel díszítem. Elkészítése kb 15 perc. Akkor lehet jól szelni, ha előtte este csinálom, és hűtőben van. Nagyon lágy, könnyű desszert!

 

GYORS FÁNK - NEM KELL KELESZTENI/LYLIA Hozzávalók: 15 dkg liszt (én többet teszek hozzá) 3 tojás 2,5 dl tej 5 dkg vaj só A tejet a vajjal összeforralom, adok hozzá sót, cukrot, majd kiveszem a mikróból és hagyom pár percet hűlni. Hozzáadom a lisztet, az egész tojásokat. Majd olajba mártogatott evőkanállal a ne túl forró olajba kiszaggatom. Lekvárral, frissen tálalva tökéletes. GYORS MEGGYES MANDULÁS TORTA Hozzávalók: egy adag mirelit vajastészta, egy kisebb zacskó hámozott mandula, ha lehet, szeleteltet, egy üveg meggybefőtt, 5 deka vaj és 5 deka cukor (vaj, nem ráma!!) Kezdjük: vegyünk elő egy olyan serpenyőt, amit be fogunk tudni tenni a sütőbe is! Szóval, a mirelit tésztát kinyújtjuk, akár háromszor is áthajtogatva, mert minél többször dolgozzuk át, annál finomabb, lazább lesz! Akkor a serpenyőbe beletesszük a vajat, felolvasztjuk, bele a cukor, elkezdjük karamellizálni, bele a mandula, a meggy egy kicsit főzögetjük, amíg olyan szép színe lesz, mindenhol karamellizálódik tulajdonképpen ennyi volt az egész Most fogjuk a tésztát és beborítjuk vele a serpenyőt! Mivel valószínűleg nem tudunk pont akkorát nyújtani, mint a serpenyő, ahol kilóg, ott egyszerűen belenyomkodjuk és közép meleg, előmelegített sütőbe téve kb 30-35 percet sütjük. Akkor jó, ha már szép aranybarna a tészta kivesszük és hagyjuk kihűlni, ha kihűlt, egy tányért borítunk a serpenyőre és egy gyors mozdulattal, kiborítjuk. Iszonyat Szép fényes felületet kapunk, hiszen amit eddig láttunk a tortából, az megy alulra, ami eddig rejtve volt, az lesz a teteje! Leírni tovább tartott, mint megcsinálni! Nagyon finom!!! Tejszínhabbal, vagy fagylalttal a legjobb!

 

GYÜMÖLCSJOGHURTOS MUFFIN 1 pohár gyümölcsjoghurt 1 pohár cukor (az üres joghurtos pohárral kell kimérni) 2 tojás 1 citrom reszelt héja 1/2 pohár olaj (joghurtos pohár) 2 pohár liszt 1 cs sütőpor 1 cs vaníliás cukor Az egészet összekeverni, kikent, lisztezett formába tölteni. 20-25 perc, sütés kell neki. 12 db lesz

 

GYÜMÖLCSKENYÉR 1/SZEPYKE 1 tojás, 15 dkg porcukor 18 dkg vaj 5 dkg étcsoki 5 dkg tisztítottmogyoró (én speciel durvára vágott dióval csináltam) 10 dkg aszalt, vagy cukrozott gyümölcs (lehet birsalmasajt is apróra kockázva) 5 dkg mazsola 3,5 dl (kb 23 dkg) rétesliszt 1 csomag sütőpor 1 csapott mokkáskanál só 5 tojásfehérje A forma kikenéséhez: vaj és liszt A tojást a porcukorral 2-3 perc alatt simára keverjük, majd az olvasztott, de nem forró vajjal tovább dolgozzuk. Az apróra vágott csokit, a mogyorót és az aszalt gyümölcsöt meg a mazsolát a keverékhez adjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporra, megsózzuk, a keverékhez adjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan a masszába, forgatjuk. Egy egyliteres őzgerincformát kivajazunk, lisztezünk, és ebbe töltjük a masszát. Előmelegített sütőben kisebb lángon (170 fok, vagy légkeveréses sütő esetén 160 fok) kb 50 percig sütjük.

 

GYÜMÖLCSKENYÉR 2 Hozzávalók: 6 tojás fehérje, 12 dkg porcukor, 14 dkg liszt, 1/ 2 csomag sütőpor, 10 dkg durvára vágott dió, 10 dkg összevágott étcsoki, 10 dkg mosott, lecsepegtetett mazsola, cukrozott szárított gyümölcs, narancshéj. Elkészítés: a tojások fehérjét habnak felverni, hozzáadni a porcukrot, majd a lisztben elkevert sütőport, és tulajdonképpen ízlés szerinti mennyiségben a dió, csoki, mazsola, vagy bármi, ami eszedbe jut! Zsírozott lisztezett őzgerincformában sütni.

 

GYÜMÖLCSÖS KOSÁRKÁK/EZOTERICA 35 dkg liszt 1 kocka margarin reszelt citromhéj 10 dkg kristálycukor 15 dkg porcukor 1 csomag főzésnélküli csokoládé pudingpor 3 dl tej 2 tojás fél kg cukrozott ribizli vagy málna 1 csomag zselatin por cukrozott tejszín A lisztet reszelt citromhéjat, margarint, kristálycukrot, tojást összedolgozzuk, kinyújtjuk a tésztát, és a zsiradékkal kikent kosárkaformákba igazítjuk. Közepes hőfokon megsütjük, még melegen kiborítjuk a formából. A pudingport a cukorral tejjel sűrűre keverjük, és félig töltjük a kosárkákat. A zselatinport kevés vízzel felfőzzük, a gyümölcsöt elosszuk a félig telt kosárkákba és megcsorgatjuk kevés zselatinnal. Gyorsan dolgozzunk, mert hamar köt. Tejszínnel díszítve kínáljuk.

 

GYÜMÖLCSÖS TIRAMISUTORTA/KUZSU Hozzávalók: 25 dkg eper 1 doboz sárga- vagy őszibarackbefőtt (kb. 50 dkg) 10 g zselatin 4 db tojássárgája 20 dkg porcukor 50 dkg mascarpone 1 kávésk. őrölt fahéj 3 dl tejszín 30 dkg babapiskóta (kb. 36 db) 2 evők. instant kávégranulátum 1/2 dl rum 2 evők. kakaópor Elkészítés: 1. Az eperszemeket megmossuk, felitatjuk róluk a nedvességet, csumájukat kitörjük, majd nagyságuktól függően félbe-negyedbe vágjuk. A sárga- vagy őszibarackbefőttet leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük. 1 dl befőttlét félreteszünk. 1/2 dl hideg vízben felpuhítjuk a zselatint. 2. A tojássárgákat és a porcukrot meleg vízfürdőben csak addig keverjük-habosítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad, aztán jéghideg vízbe állítva kihűtjük. A mascarponét habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a tojáskrémet és a fahéjat. 3. A zselatint a félretett befőttlével, mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk. Belekeverünk egy és még egy kis merőkanál krémet (A), majd gyors mozdulatokkal a krém egészéhez keverjük, végül lazán-óvatosan beledolgozzuk a kemény habbá vert tejszínt 4. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral. 1 dl hideg vízben feloldjuk a kávégranulátomot, aztán hozzáadjuk a rumot. Egyenként megmártjuk benne a babapiskóták felét, és kibéleljük velük a tortaforma alját (C). Tetejükre simítjuk a krém egyharmadát, majd magházukkal lefelé belenyomjuk a felezett barackokat, a forma oldalára, pedig vágott felükkel kifelé, rátapasztjuk az eperszemeket (a maradékot a barackok közé szórjuk (D). 5. A gyümölcs tetejére simítjuk a maradék krém felét, majd az előző sorra merőlegesen még egy sor rumos kávéba mártogatott babapiskóta következik, végül a maradék krém (E), amelyet kissé „kócosra” igazítunk, mert a szabálytalan felületen jobban mutat majd a kakaó. 12 órára behűtjük (legjobb, ha előző nap készítjük el). 6. Tálaláskor lehúzzuk a tortáról a karikát és a sütőpapírt, majd 2 hús- vagy tortalapáttal alányúlva óvatosan lapos tálra emeljük-csúsztatjuk. Vastagon megszórjuk kakaóval (F), tetejét néhány szem eperrel és eper-, citromfű- vagy mentalevélkével díszítjük

 

HAJTOGATOTT TÚRÓS POGÁCSA/SNÖCY 50 dkg liszt 25 dkg margarin 25 dkg túró 1 tojás 2 dl tejföl 10 dkg reszelt sajt 4 dkg élesztő 1 kávéskanál só (én többet tettem bele) Ezeket összegyúrjuk, 30 percig pihentetjük, 3-szor harmincpercenként hajtogatjuk, úgy hogy hajtáskor megszórjuk reszelt sajttal. A harmadik hajtás után kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tojással megkenjük és megszórjuk, sajttal

 

HAMIS MARCIPÁN Hozzávalók: 15 dkg búzadara, 2 dl. tej, 15 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 25 dkg kekszpor, 1 mandula v. zölddió aroma, kókuszreszelék, csokidara A tejet felforraljuk, forrón ráöntjük a búzadarára és elkeverjük. A margarint porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a kihűlt grízt, a kekszport, az aromát és jól összedolgozzuk. A masszából diónyi nagyságú golyókat formálunk, és tetszőleges reszelékbe beforgatjuk. Ui: a fenti mennyiség igen kiadós, ezért a massza egy részét érdemes lefagyasztani és később felhasználni.

 

HAMIS RAFFAELLO 1 dl víz, 15 dkg CERA margarin, 15 dkg kristálycukor, 20 dkg tejpor kék csomagolású, 20 dkg kókuszliszt, 5 dkg kókusz a hempergetéshez, mogyoró- vagy mandulaszemek A vizet, a vajat és a cukrot felfőzzük, majd 1 pillanatig a tejporral együtt forraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a kókuszlisztet. Egy kicsit lehűtjük, majd a masszából vizes kézzel golyókat formálunk, melyek közepébe mogyorót vagy mandulát helyezünk. Kókuszlisztbe hempergetjük, és papírkosárkákba tesszük.

 

HATLAPOS/ERIKA10 Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 tojás, 6dkg zsír, 1 vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 1 szalakáli, pici tej Ezeket jól összedolgozzuk, és 6 cipót formálunk. Kinyújtjuk és a gáztepsi hátulján megsütni. Krém: 1 l tej, 60dkg cukor (amit megpirítunk) 4 dkg kakaó, 6 dkg liszt, 6 evőkanál olvasztott zsír. A megpirított cukorhoz hozzáadjuk a többit, összekutyulod, és már kenheted is a kihűlt tésztákra. A tetejére porcukrot szórunk.

 

HAVAS HÁZTETŐ Hozzávalók: 4 tojás, 8 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál rétesliszt, szódabikarbóna, 1 csomag pudingpor, 0,5 dl tej, 20 dkg porcukor, 15 dkg margarint, 15 dkg darált dió, 5 dkg kakaó, citromlé, tejszínhab, 15 dkg darált keksz, 0,5 dkg víz Tésztalap: 4 tojást szétválasztunk, a fehérjét felverjük, és utána adjuk hozzá a cukrot kanalanként (4 evőkanál), amellyel még tovább keverjük, amíg fényes, és jó kemény lesz. Most hozzáadjuk egyenként a tojás sárgákat, amivel még szintén keverjük, 4-5 percig, majd lassan adagolva hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert 4 evőkanál lisztet, de ezzel már nem verjük, hanem csak könnyedén, fakanállal elkeverjük. Egyenletes középhőmérsékletű tűznél sütjük (a tepsi aljára célszerű alufóliát tenni!). A piskóta jó nagy tepsibe kb. 1 cm vastag, legyen. 3 részre vágjuk. Krém: 1 csomag pudingport cukor nélkül 4 dl tejben megfőzünk. 10 dkg porcukrot, 15 dkg margarint kikeverünk, és hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz. Ezt a lapok közé kenjük. Rudacska: A kekszet, a diót, 10 dkg porcukrot, kis citromlét, kevés tejet, 2 evőkanál kakaót összedolgozunk, és olyan hosszú rudat formálunk belőle, mint az alsó lap. Csokiöntet: A vizet, 4 evőkanál cukrot, 2 dkg kakaót, és egy kis vajat felfőzünk. Tetejére tejszínhab.

 

HÉDI BARNA SÜTIJE 2 tojást, 20 dkg cukrot kikavarunk. Belekavarunk 6 dkg zsírt, 2 ek szilvalekvárt, 1 ek kakaót. 25 dkg lisztbe 1 kk. szódabikarbonát, és 1 citrom (narancs) reszelt héját keverünk és 2 dl tejjel felváltva a masszához, keverjük. Forró sütőbe tesszük, majd lassú tűznél tűpróbáig sütjük. (kb 50 perc) Ez egy kis tepsire való adag. Tetejére porcukrot szórunk. Rombuszokra vágjuk, ha kihűlt.

 

HETES LÁNGOS (30 DARABHOZ) 5 dkg élesztő, kb. 1,5 dl langyos tej, 1 kg finomliszt, 3 pohár/azaz 6dl/ kefir, 3 tojás, 1 kiskanál só Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, 10 perc alatt felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk, dagasztjuk (kenyérsütő géppel csináltam a keverő fokozaton /rühren/ 20 percet). Utána berakjuk egy nagyobb tálba, folpack-kal letakarjuk, és hűtőbe tesszük. Akkor vesszük ki, ha sütni akarjuk. HÍRES ALMÁS MUFFIN / 12 DB Fél csésze vaj, szobahőmérsékletű, ½ csésze barna cukor, ¾ csésze kristálycukor, 2 tojás, 2 ¼ csésze író, 4 csésze liszt, 3 evőkanál őrölt fahéj, 1 evőkanál szódabikarbóna, ½ teáskanál só, 2 csésze hámozott alma 1,5 cm vastagságúra szeletelve (2-3 közepes alma), barna cukor a muffinok tetejére Fakanállal keverd habosra a vajat a cukrokkal. Add hozzá a tojást és keverd habosra. Keverd bele az íróba. Add hozzá a lisztet, fahéjat, szódabikarbónát és a sót. Keverd, amíg teljesen sima nem lesz, de ne keverd túl. Tedd hozzá az almákat. (A tészta vastagabb lesz, mint a tipikus muffin tészta) Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Kanalazd a tésztát a formákba, töltsd meg őket teljesen. A muffinok tetejét borítsd be barna cukorral. Süsd őket az előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg teljesen át nem sülnek.

 

HÓLABDA/ANGYIKA Hozzávalók: 56 db-hoz (3 cm átmérő) 6 db tojás, 30 dkg cukor 20 dkg liszt 3 dkg kakaó fél csomag sütőpor fél dl víz A krémhez: 30 dkg Ráma margarin 20 dkg rétes liszt 2 csomag vaníliás cukor 8 dl tej 25 dkg porcukor A mázhoz: 10 dkg Rama margarin 16 dkg étcsokoládé 30 dkg kókuszreszelék Habosra keverjük a tojássárgával elkevert cukrot és vizet. A habos masszához keverjük a lisztet, kakaót és sütőport. Hozzáadjuk még a kemény habbá vert tojásfehérjét. Az így elkészített masszát beleöntjük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és előre melegített sütőben 190 foknál 25 percig, sütjük. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni és kör alakú kiszúróval 3 cm-es köröket, vágunk ki belőle. A krémhez felforralunk 6 dl tejet és belefőzzük a 2 dl tejben elkevert lisztet és a vaníliás cukrot. A margarint és a cukrot habosra keverjük és hozzáadjuk a lehűtött, főzött krémhez, ezután jól elkeverjük. A piskóta korongokat félbe vágjuk, közéjük krémet kenünk. Utána a krémmel bekenjük az oldalát és meghempergetjük a kókuszreszelékben. A csokoládémázhoz a margarin és a csokoládét gőz felett felolvasztjuk. Elkeverjük, a masszával bekenjük a sütemények tetejét. Hűtőszekrénybe rakjuk. Kép: Apoletta

 

HORTHY-DIÓS/ILLESKRISZ Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 15 dkg margarin, 2+1 tojássárgája, 3 ek. porcukor, pici só, 2 dkg élesztő+1 dl langyos tej+1 kockacukor. Töltelék: 20 dkg darált dió, 3 dkg kakaópor, 22 dkg cukor, 3 tojás felvert habja. Az élesztőt felfuttatjuk, a hozzávalókból kelt tésztát gyúrunk, kb. 1 órát kelni, hagyjuk. Elfelezzük a tésztát, két kisebb téglalapot nyújtunk belőlük / kb. 25X35 cm/. Elkészítjük a tölteléket: a darált-diót, cukrot, kakaóport összekeverjük, majd lazán hozzáadjuk a tojások felvert habját. A tölteléket is elfelezzük, majd megtöltjük egyenként a tésztákat / ugyan úgy, mint a rétesnél /. Feltekerjük, újnyi vastag szeletekre felvágjuk, a közepénél hosszában kicsit megnyomjuk. Megkenjük a maradék tojássárgájával, előmelegített sütőben, pirosra sütjük.

 

HÚSVÉTI KALÁCS: 1 kg liszt, 250g margarin, 200g cukor, 40g élesztő, vagy két csomag Dr. Oetker instant élesztő, 200g mazsola, 4 tojássárgája, 500ml tej, reszelt citromhéj, csipet só Ha friss élesztővel dolgozunk, azt kevés, langyos, cukros tejben felfuttatjuk, ha szárított élesztőt használunk, azt csak elkeverjük a liszttel. A hozzávalókból alaposan kidolgozott tésztát dagasztunk, amit meleg helyen duplájára kelesztünk. A megkelt tésztát a kívánt mennyiségre feldaraboljuk, rudakat sodrunk és összefonjuk, kikent sütőlemezre tesszük. Letakarva, ismét kelesztjük. Sütés előtt felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük

 

HÚSVÉTI KEKSZTOJÁS Hozzávalók: 40dkgédesdaráltháztartásikeksz 20dkgvajvagymargarin 15dkgporcukor 5dkgnarancslekvár 3dkgkakaópor szükség szerint narancslé Díszítéshez: kókuszreszelék tortadara színes szórócukor és apró cukortojás /De be lehet vonni csokoládéval is./ A vajat vagy margarint a porcukorral és kakaóporral kikeverjük, hozzáadjuk a darált kekszet és a lekvárt, majd annyi narancslével gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszát kapjuk. Rövid ideig pihentetjük. A masszából tetszés szerinti nagyságú fél tojásokat formálunk /én egy evőkanálba nyomkodtam be és szép tojásformája lett/, részben kókuszreszelékbe forgatjuk, részben megszórjuk tortadarával, színes szórócukorral, ill. cukortojásokat nyomkodunk bele. Megjegyzés: Ha felnőttek részére készítjük, tegyünk bele rumot, és csokoládémázzal vonjuk be. Nagyobb minyonpapírba téve mutatós és nagyon finom.

 

HÚZOTT KALÁCS/KATKA34 Hozzávalók: kb. 1-1,1 kg liszt, 15 dkg cukor, 5 dkg élesztő, 1,5 kk só, 1 tojás, 3 ek olvasztott zsír, kb. 25-30 dkg mazsola, 2 tojássárgája a kalács megkenéséhez Elkészítés: a hozzávalókból lágy, hólyagos tésztát készítünk, majd lemérjük a tésztát és 3 egyforma súlyú cipóra, osztjuk. Az egyik cipót kétfelé vesszük, így összesen 4 cipónk lesz, melyet téglalap alakúra nyújtunk (teljesen mindegy, hogy mekkorára, az a lényeg, hogy erről a méretről indul a "kihúzás", tehát minél nagyobbra nyújtjuk, annál könnyebb lesz húzni). Kb. 10 percig letakarva, pihentetjük a tésztát, közben egy tiszta abrosszal letakarjuk a munkaasztalunkat, odakészítünk egy edényben olvasztott zsírt, a mazsolát, meglisztezzük az abroszt. A két kisebb darab téglalappal kezdjük a munkát: egyenként kihúzzuk jó vékonyra, majd megkenjük olvasztott zsírral, megszórjuk mazsolával, majd felsodorjuk az abrosz segítségével, így két töltött rudat kapunk, melyet összefonunk és a tepsit körben, kibéleljük vele. Ezután a két nagyobb téglalappal ugyanígy járunk el, ezeket is összefonjuk, majd egy lefele fordított "U" betűt formálunk belőle és még így is, összefonjuk. Ezután a tepsibe helyezzük, a "keretbe". Letakarva meleg helyen kelesztjük kb. 45 percig. Ha megkelt, tojássárgájával megkenjük, előmelegített sütőben szép lassan megsütjük (kb. 1 -1és1/4óra).

Szavazás

Mond ell véleményedet
szuper
elmegy
Asztali nézet